THE IMITATION GAME

PUBLICERAD 2015-02-05 @ 00:14:31 I -BÖCKER + FILM

 
Det var ett tag sedan jag kom med ett filmtips (om ens någonsin) så tyckte det var dags nu. Och vilket tips det är sen - The Imitation Game är helt klart en av de bästa filmerna jag sett.
 
Alan Turing var den största krigshjälten under andra världskriget. Han förkortade kriget med två år och räddade därmed miljontals människors liv. Han var ett matematiskt underbarn som knäckte Enigmamaskinen, den dåvarande mest komplicerade kryperingsmaskinen världen någonsin sett, och lade därmed också grunden för dagens datorer (alltå det som ni sitter och läser denna text på just i denna sekund). Men han var också totalt okänd för omvärden tills för tjugo år sedan då den brittiska regeringen slutligen släppte på sina hemligheter om honom till resten av världen.
 
Man skulle kunna tro att Alan Turings historia borde vara en solskens- sådan. Han borde ha geniförklarats, fått alla medaljer och berömmelse en människa kan få, men han råkade vara homosexuell - något som han också straffades för. The Imitation Game skildrar dels Turings strid mot klockan tillsammans med ett team av matematiker på Storbritanniens hemliga centrum för kryptoanalys: Bletchley Park, men också konsekvenserna av att leva med en, på den tiden, sådan förödande hemlighet. Och det mest otroliga med filmen är att allting är santSå se den! Nu! (Och om ni ännu inte är övertygade: den är både brittisk så det skriker om det och innehåller Benedict Cumberbatch - alltså kan det bli bättre?)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Jag :D
RSS 2.0