TÅGLUFFEN DEL 4 - Italien

PUBLICERAD 2014-11-30 @ 21:42:50 I -RESOR

Nu närmar vi oss slutet på tågluffen med det näst sista stoppet - Italien!
 
Efter Zermatt bodde vi en natt på ett hostel i Milano. Det var ett prövelserikt dygn vi upplevde (därav min cliffhanger), med mer magsjuka på italienska pendeltåg, några regniga och åskiga timmar på en tågstation i Milano sent på kvällen, för att sedan bli bestulna dagen efter på ett café i Milano och konversation på spanska med den italienska polisen (nu tar jag bara med det spännande för att det ska låta bra...). Milano var något av en besvikelse MEN dock hann vi inte se och insupa sådär väldigt mycket på grund av allt drama. Men här ovan är i alla fall den berömda katedralen och den gigantiska shoppinggallerian.
 
 
Sen kom vi fram till medelhavet, och gud så underbart det var efter storstäder och alper. Vi bodde i en stor stad vid namn Genua, längst uppe på en kulle och var tvungen att åka den överfyllda bussen i en halvtimme för att komma ner på stan. Men vi var knappt där, utan hade det som en utgångspunk för att åka tio mil söderut under två dagar till Cinque Terre, vilka är fem små medletida bergsbyar som ligger efter varandra längs kusten. Första dagen stannade tåget här, i Monterosso.
 
 
Mellan byarna går det vandringsleder längs bergen och vi gick i den över 30 gradiga värmen i några kilometer till Vernazza, den andra byn. Det var så sjukt svettigt men vi hoppade i havet så fort vi kom fram!
 
Ja ni ser ju hur fint det var med blommor, gamla hus, solsken och det ständiga turkosblåa havet i sikte.
 
Åt superb italiensk pasta och tog det lungt på stranden!
 
 
Dag två tog vi tåget till Cinque Terre igen, den här gången till mittenbyn Corniglia. Det var den helt klart mysigaste byn, men också den enda som inte hade badplats då den låg på höga klippor.
 
 
Det fanns så mysiga gator och gamla hus (även här i Corniglia).
 
 
Lunchpaus med vattenpåfyllning (det var olidligt varmt).
 
 
Och turistande såklart...
 
 
Sen tog vi tåget till nästa by - Manarola, där vi badade och hade det skönt. Alla byar i Cinque Terre är bilfria (med tanke på att de ligger så avskärmat vid bergen) och husen är målade i olika pastellfärger.
 
 
Helt klart finaste tvätttorkningsstället.
 
 
Vi orkade inte gå mellan byarna så tog tåget istället. Sista stoppet var också den femte byn, Manarola.
 
 
Så himla mysigt, med vimplarna, italiensk glass och blomsterträd.
 
 
Klippor där man kunde hoppa i havet till publik.
 
 
Och fler fina hus. Det var vår vistelse i Italien, sedan drog vi vidare till Frankrike! (More to come...)

KAKTUS. ELLER?

PUBLICERAD 2014-11-26 @ 18:19:00 I -INREDNING

 
Fick ett ryck och köpte tre kaktusar och jag tycker de är helt fantastiska. Omvårdnad av alla de slag är kanske inte min starkaste sida direkt så dessa är ju klippt och skurna för mig (eller nja, har tagit död på kaktusar förut... men håller tummarna för dessa!!!)
 
Tillägg: Taklök. Okej. Jag erkänner härmed mina brister i artkunskap bland plantväxter (dock motvilligt). Men dem är fina ändå, eller hur? Trots att de, som någon poängterat, inte alls är kaktusar utan otroligt tråkiga taklökar.

TÅGLUFFEN DEL 3 - Zermatt

PUBLICERAD 2014-11-24 @ 17:13:35 I -RESOR

 
Sista kvällen i Amsterdam hoppade vi på ett nattåg mot Basel och halvsov hela vägen till Schweiz! I Basel bytte vi tåg och åkte mot Zermatt!
 
Sista biten fick man åka med glacier express, ett klassiskt tåg som åker den berömt vackra rutten St.Moritz - Zermatt. Vi åkte dock endast sista biten, upp till bergsbyn Zermatt där vi skulle sova i två nätter på Matterhorn Hostel.
 
 
Zermatts stora dragningskraft är Matterhorn, både känt som berget på tobleroneförpackningarna men även som extremt svårbestiget (det finns en hel kyrkogård i Zermatt med klättrare som dött under bestigningar). Själva byn är bilfri och hur msyig som helst (och lyxig, Zermatt är ett ställe som drar till sig lyxputtar i mängder)
 
 
Vistelsen här blev kanske inte riktigt som förväntat och hade de första stora motgångarna vi haft under resan. Jag blev magsjuk under första natten så andra dagen tog vi det bara lungt och sköt upp våra planer. Dessutom var det så sjukt dyrt att vi knappt hade råd med mat.. hehe. Men det hände även mycket bra saker här. Det fanns en massa trevliga människor och det var ju otroligt vackert. (Sound of Music känsla!!!)
 
 
Sista dagen gav vi oss ut på vandring! Jag var fortfarande svag men på gott humör så vi kämpade oss upp för 1000 höjdmeter till Schwarzsee (2583 meter över havet) bredvid alla pensionärer som tog linbanan istället. Märk väl att Kebnekaises sydtopp är på 2100meter!
 
 
Som ni ser var det så otroligt vackert.
 
Att ta mig upp till vårt mål var nog seriöst topp 10 jobbigaste sakerna jag gjort i hela mitt liv; var i princip död när vi kom till målet (+ frös så in i helvete för det blev kallare och kallare ju längre upp vi kom). Vi skyddade oss mot vinden i regnponshos och fikade för att återfå krafterna för nedfärden.
 
 
Ganska snart gick vi nedåt igen!
 
 
Det blåste som in i helvete.
 
 
Så himla mäktig miljö, med alpängar och glaciärer.
 
 
Lisa och Fredrika på väg ned. Vi försökte glömma bort tröttheten med lekar av olika slag.
 
 
Och äntligen kom vi ned till relativt platt mark! Här hade vi dock bråttom för om någon timme skulle vi hoppa på tåget mot Italien!
 
Men då hände någonting... (spännande cliff-hanger va?....)
 

TÅGLUFFEN DEL 2 - Amsterdam

PUBLICERAD 2014-11-19 @ 19:39:26 I -RESOR

Dags för nästa del av det stora äventyret i Europa! Tåget från Bremen tog oss på några timmar till Amsterdam och vi var framme på kvällen. Bodde gjorde vi på ett HiHostel vid Vondelpark som var helt okej men svindyrt för att vara vår budget... men mer om sådant i den kommande Tågluffsguiden! Här är vårt besök i Amsterdam!
 
 
Amsterdam är så himla drömmigt med sina otaliga kanaler, snea hus och gränder. Tipsar verkligen om att åka hit, speciellt på våren då det nog är fint med alla tulpaner och definitivt mindre turister....
 
Det var galet mycket turister i Amsterdam i början av Augusti, vi ville till exempel jättegärna gå på Anne Franks hus men kön var flera gator lång så vi gav upp. Samma sak till alla konstmuseer (om man gillar konst är amsterdam the place to be).
 
 
Någonstans i staden finns alltid dessa bokstäver "I amsterdam", här är vid muséeparken.
 
 
Första dagen upptäckte vi amsterdam till fots (okej det gjorde vi överallt vi var men ändå) och tittade på snea hus, åt stroopwaffle och satt vid kanaler och tog det lungt. Såg även Red Light District (lite ett måste) vilket var fruktansvärt samt kände en ständig cannabislukt ÖVERALLT. Men annars var allt supernajs.
 
 
Det finns så mycket mysiga butiker i Amsterdam och önskar att jag kunde köpt med mig saker hem (vilket tyvärr är ganska omöjligt när allt man äger måste få plats i ryggsäcken man bär på ryggen). Här är en med en massa coola affischer.
 
Till middag andra kvällen åt vi falafel och den var typ topp tio bästa sakerna jag ätit någonsin plus billigt!!! Man fick plocka ihop sin egen på en falafelkedja som fanns lite överallt.
 
Skymning i amsterdam och livet var prettyyyy good just då.
 
Sista dagen i amsterdam började vi med att upptäcka Vondelpark. Den var mycket större än vad vi trott och där gick vi runt på morgonen bland alla lummiga broar.
 
 
Hittade bästa klätterträden som hängde ut över en kanal, här har vi Lisa!
 
 
Och här mig, weey första bilden på mig. Vilket jag är glad för, för var ständigt svettig och äcklig under denna resa. Men det hör ju till en tågluff.
 
Sen gick vi in till stan, strosade runt igen, gick in på fina antikvariat och såg på katter liggandes på fönsterbräden.
 
Lunchade gjorde vi på en undangömd bänk vid kanalen, och till höger är Lisa så där allmänt fab som hon alltid är.
 
 
Vi besökte också en blomstermarknad som troligen är finare på våren, men här är i alla fall taket till ett av stånden. 
 
 
Drömbil. Men ändå viktigare - cyklarna bakom. Amsterdam är cykelstaden nummer ett (på delad förstaplats med Köpenhamn) och det är ju asbra! Skulle lätt kunna tänka mig att bo här någon gång i livet.
 
 
Sen avnjöt vi en last supper på ett nudelställe och så var det dags att bege sig till tågstationen för att hoppa på nattåget mot Schweiz!!!

TÅGLUFFEN DEL 1 - Köpenhamn och Bremen

PUBLICERAD 2014-11-17 @ 18:13:18 I -RESOR

Jag vet att jag dröjt länge med det här. Har bara inte riktigt haft orken. Men så tog jag tag i alla bilder och äntligen kan ni få ta del av min tågluff!!!! Tänkte också eventuellt göra en tågluffsguide eftersom att vi letade efter sådana som tokingar innan vi åkte men hade svårt att hitta några. Men, låt oss inte gå i förväg, nu fokuserar vi istället på första delen av resan!
 
 
Den 31 juli började resan och vi vinkade av alla familjer på Gävles centralstation för att ta tåget till Köpenhamn! (Med diverse byten i både Stockholm och Malmö)
 
Framme!!!!!
 
 
Första kvällen åt vi hämtmat i en park, gick runt och tittade i staden och konstaterade att Köpenhamn är ganska fint. Här har vi mina färdkamrater - Lisa, Fredrika och Nicole.
 
 
Dagen efter var det turistande på schemat.
 
 
Vi var så glada att vi äntligen var iväg! Och se så fint det var!
 
 
Vi knatade också ned för strøget, besökte Christiania, vilade i parker (Kungliga Parken är en bra picknikpark), gick runt i solen -  Köpenhamnsturistande utan pengar helt enkelt.
 
 
Obligatorisk turistbild - vi poserade vid Nyhavn (ska föreställa Älgar, vår genomgående gruppbild från varje ställe under resan) och åt lunch vid kanalkanten.
 
 
 
Olidligt tidigt morgonen därefter (runt fem) kånkade vi på våra ryggsäckar genom Köpenhamn för att ta oss till tågstationen. Nicole skulle hem och vi till Tyskland.
 
 
Här har ni några morgontrötta backpackers (aka vi) på Köpenhamns centralstation. Sen bar det iväg mot Bremen!
 
 
Efter några timmar på tåget, som bland annat i sin tur åkte med en färja en bit, kom vi till nästa stopp, Bremen! I Bremen träffade vi fina Sonja som vi bodde hos! Hon gick på våran skola som utbytesstudent förra året så nu passde vi på att hälsa på! Det var superkul, och häftigt att se en vanlig stad i Tyskland (med en lokalguide dessutom). Första kvällen klädde vi upp oss och åkte till centrum för att se staden på kvällen.
 
 
Dagen efter var det att se Bremen på schemat! (Vi var överlyckliga över att ha sovit i en skön säng hemma hos någon istället för vandrarhem. Och lägg väl märke till att vi endast varit ute i TRE nätter hittils...) Här i den äldre delen av Bremen.
 
 
Alltså kolla vad fint!!! Bremen är mer än 1200 år gammal och har i historien varit en av de främsta handelsstäderna i Tyskland. Torget här är t.ex. med på unescos världsarvlista.
 
Det är också en jättekänd saga av Bröderna Grimm som utspelar sig här, och som drar massvis med turister men som vi aldrig hade hört talas om - Statsmusikanterna från Bremen. Om man lade mynt i brunnen på vänstra bilden kunde man höra djuren som sagan handlar om.
 
Vi vandrade runt i staden, åt klubbor och hade det allmänt bra! På eftermiddagen sa vi hejdå till Sonja och satte oss på tåget till Asterdam! Fortsättning följer...

Jag :D