NADJAS TRAVEL GUIDE - BERLIN

PUBLICERAD 2013-08-28 @ 22:41:00 I Nadjas Travel Guide

Jag hade tänkt att göra en berlinguide för flera veckor sedan men det blev bara inte av, så här kommer den nu istället! Berlin är en ungdomlig stad med mycket att erbjuda för dem flesta. Ful och fin arkitektur, mycket shopping och historia finns det gott om. Här kommer mina bästa Berlintips!
 
 
Sevärdheter

Det finns många maffiga monument i Berlin, bland annat dessa.
 
• Brandenburger Tor är ett storslaget monument som är Berlins främsta symbol, liksom Paris har Eiffeltornet och London Big Ben. Spelade också en viktigt roll för berlinmurens fall eftersom att det var en avskiljare mellan öst och väst.
 
• Berliner Dom, Berlins huvudsakliga kyrka förtjänar ett besök, om så bara utanför på bron där man kan hänga ett hänglås med sin käresta och kasta nyckeln i floden.
 
• Berlin Zoo - Zoologisher Gatren är ett av två zoon i Berlin och det ligger mitt i centrum, nära Tiergarten och Kürfurstendamm. Zoot har massor av arter, bland annat isbjörnar, lejon, elefanter och till och med pandor. Ta U-bahn till Zoologisher Garten.
 
 
Krigsminnen

Berlin är en stad som präglats av både första och andra världskrigen, mest det sistnämnda och det märker man när man ser på turistattraktionerna.
 
• Checkpoint Charlie, den mest kända passagen mellan öst och västberlin under berlinmurens tid.
 
• Berlinmuren. Denna kända mur som betytt så mycket för Berlins historia finns det inte mycket kvar av, men de som finns finns att upptäcka bl.a. nära Checkpoint Charlie. Där finns också ett museum och en utställning utomhus. Ta U-bahn till Potzdamer Platz och gå till både berlinmuren och checkpoint charlie som ligger nära varandra.
 
• Holocaust-Mahnmal, förintelsemonumentet tillägnat alla Judar som led under andra världskriget. Mäktigt ställe precis bredvid Brandenburger Tor och Potzdamet Platz
 
 
Shopping

Berlin har allt man kan önska i shoppingväg, allt från souvernier till teknik och kläder.
 
• Bästa shoppingstråket är helt klart Kürfurstendamm, som ligger i Charlottenburg, det enda området som Berlinmuren inte gick igenom. Här finns alla affärer man kan önska sig, bl.a. H&M, Zara, Forever21, & other stories, Desigual, allt. Samt många småbutiker, souvernirbutiker, caféer och restauranger. Ta U-bahn till Kürfustendamm eller Wittenbergplatz.
 
• För en ungdom som jag ville jag självklart besöka lågprisklädjätten Primark också. Den fanns i en galleria vid namn Schloss Strafen Center, lite utanför centrum. Ta U-bahn till Schloss Strafen.
 
• Vid Alexander Platz finns också flera stora shoppingcentrum med alla möjliga butiket, både välkända som Zara och New Yorker, och lite mindre. Det största shoppingcetrumet heter Alexa som har bland annat Zara och Media Markt. Ta U-bahn till Alexander Platz.
 
 
Att ta sig runt

 U-bahn. I Berlin är det U-bahn som gäller, Berlins tunnelbana. Det finns massvis av olika slags biljetter och flerdagarspass som man kan köpa i automaterna på varje U-bahn station. Det finns inga spärrar och vi träffade inte på en enda kontrollant men om de kommer kan det bli dyra böter om man inte har en biljett.
 
• Ett annat alternativ, bara för en dag, är att åka med en hop-on/hop-off turistbuss, vilka det finns många av och de är väldigt behändiga om man vill se alla turistattraktioner men kanske inte riktigt hittar eller ens vet vilka som finns. De kostar ca 10-20€ per person för en dag.
 
 Mat

Jag har inga bra restaurangtips alls tyvärr. Det enda tipset är att jag i Berlin, i gallerian Alexa på Alexanderplatz på ett café som heter någonting med Kamps, OCH DÄR FINNS VÄRLDENS GODASTE MACKA. Alltså världens godaste. Det är en runt bagelsliknande macka med mandarin, kalkon/kyckling, dijonsenap, typ färskost och sallad. Det var så sjukt gott. Så om ni vill äta någonting mackliknande på shoppingturen ska ni gå dit. Har tyvärr ingen bild på den men här är en karta till caféet i alla fall!
 
 

 
Jag hoppas att någon uppskattar den här guiden eftersom att jag själv letade efter en guide när jag skulle till Berlin men inte hittade någon. Det kanske inte är världens bästa eftersom att jag är långt ifrån en expert på Berlin, men den duger för en förstagångsbesökare!
 

CLOCKWORK ANGEL

PUBLICERAD 2013-08-27 @ 16:51:49 I Böcker

 
Här kommer ännu ett boktips! (Hoppas att ni inte blir trött på dem...). Clockwork Angel skriven av Cassandra Clare, vilken är första boken i serien The Infernal Devices. Samma författare som skrivit böckerna i serien The Mortal Instruments (som jag tipsade om här), vars biofilm har premiär nu. 
 
Böckerna utspelar sig i samma slags fantasivärld, full av shadowhunters och downworlders. Huvudpersonen är ingen shadowhunter den här gången, utan den föräldrarlösa Tessa Grey som kommer till London från New York för att träffa sin bror. Men ingenting blir som hon tänkt, hennes bror är försvunnen och hon är med om hemska saker. Det visar sig att hon har en speciell förmåga, och det är många i Downworld som vill använda sig av henne. Skilldnaden mellan The Infernal Devices och The Mortal Instruments är att denna utspelar sig i London, England på 1800 talet. Det är andra karaktärer, ett annat kärleksdrama men samma spänning och intriger. Den är väldigt bra! Finns ännu bara på engelska men det kanske kommer ut på svenska snart, vem vet? Det finns i alla fall två böcker till i den här serien, så läs, läs, läs!!!
 
(Måste förresten bara säga att den här bokeserien har allt jag kan önska mig. 1800-tal, LONDON PÅ 1800-TALET, London och England över huvud taget, fantasy och TRE fantastiska karaktärer, helt amazing!!!)
 

LONDON BABY

PUBLICERAD 2013-08-26 @ 23:37:00 I Resor

 
Saknar London like craaazy. Vill bara gå på Londons gator och andas in atmosfären, titta på gamla hus och åka dubbeldäckare. Gå på loppmarknad på Portabello Road eller låtsas att vara stenrik på Harrods. Bilderna är från när jag var där för första gången hösten 2011. 
 

GOLDEN BEAUTY

PUBLICERAD 2013-08-25 @ 15:07:53 I Shopping

 
Jag fick ett litet klagomål att man inte såg den guldiga fägen på kjolen på grund av det svartvita så här får ni se igen! Bikbok, 2 för 99:-
 

ELLE SEPTEMBER ISSUE

PUBLICERAD 2013-08-23 @ 20:12:00 I Mode och sånt

Nya ELLE damp ner i brevlådan vilket alltid gör en lika glad! Fick både vanliga ELLE, trendbibeln och H&Ms tidning. Älskar Höstmode!
 
 
 

GOLDEN SKIRT

PUBLICERAD 2013-08-21 @ 20:17:00 I Svartvitt

Har köpt en guldkjol på bikbok för 50:- på rean och jag tycker att den är väldigt fin! 
 

BEAUTIFUL BOOKS

PUBLICERAD 2013-08-21 @ 19:01:00 I Böcker

 
Dessa böcker har jag läst under somaren (bland annat!) och jag tycker båda var väldigt bra. Jellicoe Road utspelar sig på en internatskola i Australien som är i krig med ett militärläger för unga och den kommunala skolan. Man får följa Tayor som blev lämnad av sin mamma på seven-eleven när hon var sju år, och så får man läsa om de fem barnen och den hemska olyckan för 22 år sedan. Taylor och de fem barnens liv är sammanflätade och Taylor får uppleva både ensamhet, kärlek och förtvivlan innan den här fina boken är slut.
 
The Time Traveler's Wife är en fantastisk kärlekshistoria som handlar om Henry och Claire. Claire träffar Henry för första gången när hon är 6 år och Henry 36, och Henry träffar Claire för första gången när hon är 22 och han är 28. Henry har ett genetiskt fel som gör att han reser i tiden okontrollerbart, och i boken får man följa Claire och Henrys liv och kärlekshistoria. Periodvis seg men ändå väldigt bra och välskriven. Läs!
 

365

PUBLICERAD 2013-08-19 @ 22:55:00 I Inspiration

Systrarna som driver bloggen 365days tar så sjukt coola bilder. Önskar att jag tagit varenda en av dem. Inspireras här:
 
 

GOTLAND VISBY

PUBLICERAD 2013-08-18 @ 20:41:00 I Resor

Fortsättningen på gotlandsresan kommer här!
 
 
Visby

Jag hade aldrig varit i Visby förut och jag måste säga att det är en väldigt vacker stad (I alla fall inom ringmuren), med dess kullerstensgator och små hus. Vi visste inte att det var medeltidsveckan när vi bokade resan men det var bara superroligt tycker jag! I Visby sov vi också två nätter innan vi tog färgan tillbaka till fastlandet.
 
 
Medeltidsveckan

Medeltidsveckan var hur cool som helst. Hälften av alla människor är klädda i riktiga medeltidskläder, det finns stora tältläger utanför ringmuren och en gigantisk medeltidsmarknad som jag skriver mer om längre ner. Det är fullt med riddare, gycklare, aktiviteter, ett tornerspel och så vidare. Underbart för en nörd som jag (jag klädde dock inte ut mig men skulle lika gärna kunna göra det bara för att jag tycker sånt är så otroligt roligt)
 
 
Medeltidsmarknaden

Medeltidsmarknaden är ett måste att besöka och det går inte att missa den. Det är oändligt många stånd fyllda med medeltida hantverk, smedjer, kläder, smycken, massvis med mat och så vidare. Fullt med utklädda människor och gycklare som uppträder. Man kommer verkligen till medeltiden för en stund och det är så fantastiskt.
 
 
Hejdå Gotland!
 

DRESS

PUBLICERAD 2013-08-18 @ 19:09:56 I Shopping

Min nya klänning som jag köpte på h&ms rea för 100 kronor tycker jag väldigt mycket om, enkel och svart.
 

GOTLAND FÅRÖ

PUBLICERAD 2013-08-18 @ 00:44:01 I Resor

Jag tänkte berätta lite om min resa till Gotland.
 
 
Fårösund / Fårö

Vi åkte till Gotland på tisdagen och kom fram till Fårösund där vi sov i två dagar. På onsdagen tog vi bilen till Fårö för att upptäcka ön. Vi fotade desvärre inget får vilket på något sätt känns som ett måste på FÅRö men ett gammalt fårhus hittade jag i alla fall.
 
 
Sudersand

Det första vi gjorde på Fårö var att ta bilen till Sudersand och bada på förmidagen, trots grått väder och kalla vågor. En väldigt fin och lång strand med finkornig, nästan vit sand. Varför den är röstad till Sveriges bästa strand kan jag inte förstå men antar att den är härligare i soligt väder.
 
 
Fårö fyr

Vi fortsatte vår biltur till fårö fyr vilket inte var så mycket att se men det är som överallt på fårö en väldigt speciell, karg natur som är väldigt fin, speciellt på bild.
 
 
Raukar

Gotland är väldigt känd för sina raukar som helt enkelt är stora stenar formade av naturen. Häftiga bildmöjligheter och det vore såå häftigt att göra en fotoshoot här men jag fick nöja mig med naturbilder som av någon hemskt irriterande anledning blir korniga här på bloggen.
 
 Sen bar det av mot Visby. To be continued... 
 

NEW AND FRESH

PUBLICERAD 2013-08-17 @ 18:55:24 I Bloggen

bildkälla 
 
Detta är en nystart för bloggen. Jag ska sluta influeras av andra bloggar och bara köra mitt eget race. Supertöntigt kanske men att kalla någonting supertöntigt är egentligen ännu töntigare och egentligen - vad är definitionen av töntigt? Nu tappade jag fokus här men välkommen till Nadjas Värld second edition THE REAL DEAL. Nu jävlar

SO MUCH IDEAS AND SO LITTLE TIME

PUBLICERAD 2013-08-06 @ 11:14:00 I Inredning

Källor hittar ni här.
 

PASTASALLAD

PUBLICERAD 2013-08-05 @ 22:05:00 I Mat

 
Japp jag äger på att göra pastasallad. Tänkte förvandla bloggen till en matblogg om jag visste hur man lagade mat men jag kunde visst inte ens koka pasta visade det sig idag. Hur som helst gjorde jag en pastasallad som vart asgod! Så här kommer reeeceptet:
 
Gurka, det gillar alla.
Tomat, det gillar nästan alla.
Fetaost är gott ibland, som i en sommrig sallad.
Pasta. Förslagsvis fussili, penne, gnocci eller någon annan cool sort.
Nu verkar det här väldigt grekisk men det är det inte för man tar och marinerar pastan.
Olivolja och herbe provencal eller någon annan fransk örtkrydda + lite svartpeppar. Rör i pastan (ej med det andra)
Sen specialaren, sweet-chilisås bara för att jag ville improvisera och det blev väldans gott faktiskt. Bara lite, i pastan. Sen blandar man allt och voila! Till det åt vi grillad kycklingfile och majskolvar. Där fick ni er ett litet tips!
 

SPONTANT ÄR BRA

PUBLICERAD 2013-08-05 @ 13:59:00 I Vardag

 
Bokade spontant en resa till Gotland IMORGON med la familia, och tydligen är det medeltidsvecka också vilket vi inte hade en aning om när vi bokade, men det kommer ju att bli superkul! Först några dagar vid havet, sen några dagar på medeltidsveckan i Visby! Aaa måste packa!!
 

Jag :D